Enkla underhållstips för dammsugare

Moderna dammsugare erbjuder prestanda och pålitlighet som aldrig tidigare setts. Ändå är det viktigt att regelbundet genomföra grundläggande underhåll för att se till så du får mest värde för dina pengar. Detta är några av de viktiga saker du kan göra för att förlänga din dammsugares livslängd.

Dammsugarsladden

Se alltid till så att sladden är rak och utan trassel så att risken att skada sladden är minimal. Veck kan inte bara skada sladden men kan också göra den automatiska indragningsfunktionen oanvändbar. Se även över kontakten regelbundet och dra inte i sladden för att stänga av maskinen. Du riskerar då att böja eller förstöra kontakthuvudet.

Ersättningspåsar till dammsugaren

Dammsugare som inte har en indikator för när påsen är full behöver kontrolleras regelbundet. Detta ser inte bara till så att du har ett bra luftflöde utan det hjälper också den övergripande prestandan. Se alltid till så du har gott om ersättningspåsar till hands.

Filter till dammsugare

Filtren måste ersättas eller göras rent regelbundet enligt tillverkarens instruktioner. Om det blir igensatt under lång tid så måste dammsugaren jobba mycket hårdare för att städa dina golv. Tvättbara filter måste rengöras regelbundet och torka helt.

Dammsugarborstar

Se över skicket på tillbehör och se till att ta bort allt skräp som kan ha samlats såsom trådar, ludd och annat. Var extra uppmärksam på kladdiga rester eller matrester som kan hindra borstarna från att röra sig fritt. Se även över så att inte skräp fastnar i sladden som kan dras in i borstarna.

Dammsugarehjul och slangar

Ett annat ställe där överflödigt skräp kan skapa problem är i hjulen. Om ett hjul inte kan röra sig ordentligt kan det resultera i repor på ditt trägolv. Slangar kan få hål som leder till luftläckage. Om du ser ett hål kan du tejpa över det som en tillfällig lagning men du bör ersätta slangen så snart du kan. Häng aldrig slangen över en spik då det kan orsaka att slangens yttre hölje spricker eller går sönder.

Dammsugarmotorn

Använd aldrig din dammsugare om du märker av att motorn doftar bränt eller hör konstiga ljud från den – ta den då till en tekniker för att ta reda på vad som är fel. Ju förr du får den lagad desto större chans att du kan rädda motorn. Om du ignorerar dessa varningstecken så kan du behöva byta ut motorn eller köpa en helt ny dammsugare.

Dessa rengöringstips berör bara ytan av allt man kan göra för att se till så att ens dammsugare fortsätter prestera i många år. Prata med en rekommenderad städfirma i Malmö för att lära dig mer.