Glöm inte att städa detta!

Det finns områden i ditt hem som du städar kontinuerligt som en del av din städrutin. Du tar i tu med de platser som blir hårdast nersmutsade. Du dammar möblerna, dammsuger mattorna, städar toaletten och köket. Men även för den mest noggranna städaren finns det områden i hemmet som förbises och aldrig eller sällan städas. Många av dessa platser som t ex över kylskåpet eller takfläkten faller under kategorin ”ur sikte, ur sinne”. Eftersom de är högre upp och inte ett ställe där du brukar titta så glömmer du städa dem. Andra objekt som ditt duschdraperi och diskmaskin tvättas aldrig eftersom du inte trodde att det behövdes. Att försumma dessa områden gör dem inte bara skitiga utan det kan också vara dåligt för din hälsa.

Följande ställen är några av de vanligaste ställena folk glömmer att rengöra samt städa. Här får du tips för hur du skal damma, rengöra och desinficera dem.

Ställen du ofta glömmer att städa

Fjärkontrollen

Enligt en studie vid University of Virginia är fjärkontrollen den största smittokällan i ditt hem. Alla i hemmet använder den men den blir nästan aldrig rengjord. Rengör fjärkontrollen med en desinficerande trasa för att bli av med bakterierna.

Städa bakom kylen

Även om inte någon kommer att titta där är det viktigt att städa där några gånger om året för att ta bort damm, smulor och matpartiklar som samlas där. Matrester som fastnat där kan dra till sig oönskad ohyra och mögel. Du kommer att bli förvånad över vad du hittar när du skjuter ut kylen men en enkel dammsugning och moppning bör få det rent.

Kylskåpets kylsystem

Rören på baksidan av ditt kylskåp leder bort värme från kylen så om de är igensatta av damm och smuts kommer det inte att fungera med sin fulla kapacitet. Genom att dammsuga rören några gånger per år kan du spara energi och pengar. Var noga med att läsa instruktionsboken för ditt kylskåp för konkreta tips och instruktioner.

Översidan av höga möbler

Översidan av höga möbler dammas sällan om någonsin. År av damm kan samlas där och för att minimera uppbyggnad bör du damma där minst en gång i månaden.

Salt- och pepparkar

Innan du fyller på salt och pepparkaren, brukar du då diska dem i varmt vatten eller ställa dem i diskmaskinen? Om du svarade nej bör du börja med det. Enligt en studie vid University of Virginia hittar man ofta förkylnings och influensavirus på karen. Du bör inte bara fylla på karen utan sanera dem i diskmaskinen. Använd desinficerande våtservetter för att rengöra ytorna mellan diskningar.

Hållare för toarullen och handtaget till toalettdörren

Det är ingen överraskning att badrummet är det rummet med mest bakterier i. Förutom toalett, badkar, dusch, golv och handfat, glöm inte att desinficera hållaren till toarullen och handtaget till toalettdörren. Under spolning kan toalettvatten stänka utanför. Tänk på hur mycket bakterier som har samlats efter varje spolning för att inte nämna hur många händer som har kommit i kontakt med hållaren till toarullen och dörrhandtaget. Desinficera områden med en blandning av vatten och blekmedel ofta.

Duschdraperiet

Duschdraperi i vinyl blir blött varje dag och håller sig blött länge vilket gör dem en perfekt grogrund för mögel. Grundlig rengöring med desinficeringsmedel eller en blandning av blekmedel och vatten en gång i veckan hjälper till att förhindra tillväxt av mögel och mjöldagg. De flesta duschdraperier i vinyl går också att tvätta i maskinen enligt etikettens instruktioner.

Lysknappar och dörrhandtag

Du rör dörrhandtag och lysknappar flera gånger om dagen. Men hur ofta torkar du rent dessa områden för att ta bort fläckar och bakterier? För att hålla bakterier borta, torka med desinficeringsmedel. Rengör dem oftare i förkylningstider.

Takfläktar

Takfläktar är ökända för att samla damm och smuts. Folk glömmer ofta att rengöra bladen på deras takfläktar och inser inte hur mycket dam som har samlats tills de vänder bladen när vädret börjar bli varmare. Dammiga fläktblad kan sprida dammkvalster som bidrar till allergier.

Diskmaskinen

Det låter kanske konstigt men diskmaskinen behöver också en rengöring någon gång ibland. Tvärtemot vad många tror rengör inte maskinen sig själv varje gång den diskar. Matrester kan fastna i sprickor och skapa dålig lukt. Rengör och desinficera din diskmaskin genom att placera en kopp vitvinsvinäger i diskmaskinen och kör den tom. Gör detta en gång i månaden för en väldoftande diskmaskin.

Sophinken

Spår av mat och vätska kan ibland läcka genom soppåsar och bli en grogrund för mögel, bakterier och orsaka en fruktansvärd stank.  Mögel kan också bli luftburet och orsaka allergier. Rengör din hink med en lösning av vatten och blekmedel eller annat desinficeringsmedel så ofta som det behövs.

Fönster och dörrlister

När det gäller fönsterputsning fokuserar vi oftast på själva fönstret men glömmer listerna. Använd en gammal tandborste och en rengöringslösning för att ta bort smuts.

Mera smarta städtips finner du på Flyttstädning Malmö varje vecka. Smarta städtips från städare med åratals erfarenhet av rengöring!