Rengöra Diskmaskin – Lätta rengöringstips

Diskmaskinen är det mest bekväma sättet när det kommer till att hålla köksporslinet rent och fint. Den hjälper också till att hålla köket rent. Samtidigt är det väldigt viktigt att hålla diskmaskinen i gott skick genom att rengöra den regelbundet och kontrollera dess funktionalitet för att säkerställa dess hållbarhet och prestanda. Det är ingen bra idé att anklaga diskmaskinstillverkaren för en diskmaskins brister om den inte har skötts rätt av ägaren. Här kommer några råd om hur du håller din diskmaskin i gott skick.

Så rengör du din diskmaskin

Det finns fyra saker som bör fixas under diskningen – temperaturen på vattnet, användning av diskmedel, användning av spolglans under sköljningen och viktigaste av allt, hur disken lastas i diskmaskinen.

Vattentemperatur:

Den rekommenderade temperaturen att börja diskprocessen i diskmaskin är 50 grader, vilket kan ökas till 60 för att få bort matrester och till 70 grader för att desinficera och ta bort bakterier. Detta lägsta temperaturkrav bör användas för hushållsdiskmaskiner för att få en effektiv rengöring av disken. På restauranger å andra sidan kan temperaturen ökas till 80 grader för att uppfylla hälsokraven.

Många förstår inte meningen med att använda den lägsta rekommenderade temperaturen och börjar i stället rengöringsprocessen utan att värma upp vattnet till det rekommenderade temperaturen. Å ena sidan minskar det elförbrukningen men det kan också vara skadligt att inte rengöra disken ordentligt.

Hemligheterna bakom att rengöra diskmaskinen

En av de senaste innovationerna är att använda blandningsventiler utrustade med vattenberedare. Allt är redan färdigt och inställt i anordningen och den kommer att säkerställa att diskvattnet håller minst 45 grader genom att tillföra en blandning av varmt och kallt vatten. Diskmaskinen kan dock ta dubbelt så lång tid att bli klar, då mycket tid kommer att gå åt till att värma vattnet och ibland kan den avstanna helt.

Val av maskindiskmedel:

Man bör använda maskindiskmedel från ett känt varumärke. Undvik att använda multifunktionella pulverdiskmedel och billiga varianter. Det är bäst att använda antingen gel eller kristaller. Om din diskmaskin fungerar vid lägre temperaturer än specificerat, är gel ett bättre alternativ eftersom det löses upp snabbt. Och är du van och bekväm med ett visst maskindiskmedel så fortsätt använda det märket.

Spolglans:

Många glömmer bort att fortsätta använda spolglans efter att varuprovet som följde med diskmaskinen tagit slut. Spolglans används för att dränera disken på vatten så att disken torkar snabbare.

Ladda diskmaskinen:

Det här är en viktig del när det kommer till maskindisk. Om disken inte arrangeras korrekt kan det leda till att den inte blir helt ren och att matrester kan täppa igen diskmaskinen vilket även det påverkar hur ren disken blir. Arrangera koppar, glas och tallrikar i rätt ställningar om det behövs. Genom att placera bestick och redskap på ett välordnat sätt gör också att de blir renare.

Så innan du ringer och felanmäler din diskmaskin, läs dessa råd för att undvika onödiga utgifter. Dessa enkla tips kommer ge din diskmaskin ett längre liv. Kontakta en seriös städfirma i Malmö för mer råd.