Rengöra Kristallkrona – Snabb & Effektiv rengöring

Kristallkronor är eleganta och utsmyckade belysningsarmaturer, men de är också komplicerade accessoarer som behöver extra omsorg vid rengöring och hantering. För när kristallerna börjar förlora sin lyster kan en kristallkrona börja se tråkiga och trista ut.

Att rengöra kristallkronor på rätt sätt

När det händer kommer din en gång så eleganta belysning inte längre passa in i vilket rum du än hänger det i och den kommer inte längre tillföra något till hemmets helhet och atmosfär. För att hålla din eleganta belysningsarmatur ren måste du regelbundet damma försiktigt med en fjäder- eller ull dammvippa var andra eller tredje månad.

Förbered dina verktyg för regelbundet underhåll av din kristallkrona

Se till att du vet hur man tar bort och monterar ihop delarna igen innan du börjar rengöringen så att du inte får några problem med att montera ihop den till ett stycke igen.

När du har förberett alla nödvändiga material och verktyg för att rengöra kristallkronan är du redo att sätta i gång. Börja med att spruta lite rengöringsmedel eller blandning på en duk och torka kristaller och glas försiktigt, torka dem sedan torra med en torr trasa.

Om du vill fortsätta proceduren tar du försiktigt bort all glas eller kristaller en och en och torkar av dem. På det sättet är det mycket enklare att rengöra även lampans fästanordning.

Hur ofta skall man rengöra kristallkronor

Belysningsexperter rekommenderar att en kristallkrona skall rengöras grundligt minst en gång om året. En grundlig rengöring innefattar att du även skrubbar och demonterar belysningsarmaturen.

Så här rengör man moderna kristallkronor

Om du har en mycket modern kristallarmatur kan du rengöra den utan att behöva ta bort hängsmyckena från stommen. Belysningsexperter rekommenderar att man använder vita bomullshandskar när man hanterar hängsmycken. Sedan blandar du till en rengöringslösning med en del isopropylalkohol och tre delar destillerat vatten. Häll blandningen i en sprayflaska.

Säkerhetsanvisningar vid demontering av kristaller

För att vara på den säkra sidan är det bäst att inte demontera alla kristaller på en gång eftersom du kanske inte kommer komma ihåg den exakta platsen för varje kristall när du sedan skall montera dem igen. Vidare är det viktigt att du aldrig snurrar eller roterar ljuskronan när du rengör eller demonterar den. När du rengör den se till att i stället flytta stegen eller stolen allt eftersom och rengör gärna i sektioner.

Om du roterar ljuskronan kan det leda till att den, eller någon av dess delar, faller ned. Slutligen, hantera aldrig kristaller med bara händer eftersom de kan gå sönder och skada dig. Kom ihåg att alltid använda vita bomullsvantar då kristaller även är känsliga för fingeravtryck då de är av mycket känsligt och ömtåligt material.

En artikel skriven av Flyttstädning Malmö